Opdateringer

Opdatering 20-11-2021

Kære H783-venner,

Dagens arbejdsdag i Gedser var planlagt til færdiggørelse af askekassen, som vi har beskæftiget os med de sidste gange. Dengang i 2009 da kedlen blev løftet af maskinen i Roskilde blev man der i sidste øjeblik nødt til at skære 2 huller i siderne på askekassen, for at få den løsnet. Det var lukning af disse to huller samt montering af de nyfremstillede/-renoverede forreste askekasseklapper, der var på dagens program.

Første del af forehavendet gik næsten som forventet idet vi efter isvejsning af den første lap ville lægge askekassen på den anden side, for at kunne komme til. Udfordringer med troljekranen betød, at denne del af projektet må udskydes til næste gang.

Herefter skulle der lige udbedres nogle rustskader i forenden af askekassens bund. En del af de lodrette vinkeljern blev erstattet af friske, rustfrie dele, ligesom bundens forstærkning blev udskiftet. Dette forløb efter planen – det tog dog længere tid end forventet.

Til sidst oplevede vi en overraskelse, idet klapperne, der er restaureret efter tegningerne fra Frichs, ikke kunne lukke op. Og så gik det store, tidskrævende detektivarbejde i gang. Konklusionen var, at askekassen i tidernes morgen – formodentligt under sidste kedelrevision i 1958 – må være blevet tabt på gulvet og er blevet skæv i forenden i den forbindelse. Det forklarer også, at den nederste klap har været ”ulden” i kanten – formodentligt på DSB’s værksted har man skåret lidt af siderne i toppen, så klappen kunne komme på plads.

Dette havde ikke været nødvendigt, hvis man dengang i 1958 havde skiftet askekassen ud, så mon ikke vi her har med den originale askekasse fra 1941 at gøre?

Nu er vi gået i tænkeboks. Måske vi skal skille forreste skæve del af askekssen ad, rette plader og vinkeljern og samle det igen. Det er nok lidt tidskrævende men ikke umuligt. En anden mulighed er at gentage DSB’s tilpasning af øverste forreste askekasseklap, så det er muligt at åbne og lukke den, selvom askekassen er skæv.

I øjeblikket hælder vi til sidstnævnte løsning, men vil lige sove på det. Men det viser bare igen, at man ikke kan regne med altid at nå det planlagte – overraskelserne kan lure lige om hjørnet.

Fortsættelse følger……..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *