Ikke-kategoriseret

Opdatering 28-10-2023

Kære H783-venner
 
Sidste weekend var der som bekendt storm over Danmark, så vi valgte at aflyse den planlagte arbejdsdag. Vi har set masser af billeder af oversvømmelser og biler der bliver skyllet væk – det ville vi ikke udsætte os for. Heldigvis blev Gedser remise ikke oversvømmet, så vi slap med skrækken.
 
Det tabte blev så indhentet i dag, hvor der var rigtigt efterårsvejr med vind, byger og 9 grader i luften.
 
Vi havde et hængeparti med at fjerne den sidste skvulpeplade, vi har valgt at udskifte grundet tæring. Den kom ud og bunden blev slebet der, hvor den nye plade efter levering skal isvejses. Bevares: Tenderkassen står indtil videre udenfor og slibningen sætter ny rust. Men det bliver nemt lige at pudse slibningen op umiddelbart inden isvejsning.
 
Jeg lægger lige en Frichstegning op, der viser vand- og kulkassen ovenfra – det er den vi i daglig tale kalder for tenderkassen. Den sidste skvulpeplade sad i bunden, der hvor der er markeret med blå stjerne.
Ved den gule stjerne er vist mandehullet, der giver adgang til vandkassens indre, når dækket er færdigt. Et lille kuriosum: Den er vist som værende 45×35…….cm!!!! På nær Martin, Nikolaj, Morten og Jonas er der vist ingen af os, der kan komme igennem der (mere). Så det skal forstørres til mere realistiske mål – også fordi det gamle låg er gennemtæret.
 
Ellers gik vi i gang med at fjerne resterne af dækket i et område, der er markeret med en rød rektangel og som i den virkelige verden er afgrænset af vinkeljern, der ikke fejler det store. Det har tidligere været nogle frivilliges plan, kun at lappe dækket. Men Martin og jeg har efter en gennemgang af de resterende plader vurderet, at ”byt til nyt” i hele området er vejen frem. Første etappe bestod så i at fjerne den sidste del af pladen der ligger ovenpå det understøttende T-jern. Selve strimlen er kun 6 cm bred, men var fastgjort med fuldsvejsninger på begge sider. Efter et par timer med den store vinkelsliber var jublen stor, da stykket røg af og den nye plade kan ligge direkte der, hvor den hører til: Ovenpå T-jernet. Næste gang rykker vi en etappe bagud og laver samme øvelse på det bageste T-jern og skærer resten af pladen ud.
 
Mens Martin fjernede den sidste skvulpeplade udnyttede jeg ventetiden med at fjerne rustskaller på indersiden af vandpåfyldningsklappen i højre side – et område, der er markeret med lilla rektangel. I venstre side har man på grund af rust fjernet vinkeljernet der danner anlægsflade for vandpåfyldningsklappen – det skal nybygges. I højre side kan det nøjes med at blive repareret enkelte steder.
 
Og mens jeg var så godt i gang fjernede jeg også skaller i det grønt markerede område samt det tilsvarende område i venstre side. Her er konklusionen, at selvom pladerne mange steder er i god stand, så fremkom der yderligere rusthuller i kanterne. Konklusion: Vi skifter også pladerne her. Men vi regner med, at når vi først er i gang, så bliver det ikke så tidskrævende.
 
Alt i alt en god og givtig dag med beskidt, vådt og kedeligt arbejde.
 
Næste weekend bliver det spændende, om vi tager til Gedser eller om vi biler inviteret til at nitte tenderrammens trin – det finder vi ud af og beretter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *