Opdateringer

Opdatering 05-03-3022

Kære H783-venner,
 
i dag var det en kold og overskyet dag i Gedser……
 
Men når nu vi alle sammen igen er klar efter Corona, så kunne vi lige så godt afholde en arbejdsdag i Gedser. Og selvom nogle af vores frivillige helst ser 22 plusgrader på værkstedet 😊 , og vi kun kunne byde på 2 af slagsen, så gik det hele alligevel.
 
Ikke helt som planlagt, men alligevel: Der var igen fremdrift på flere fronter.
 
Jørgen, Martin og Jonas fortsatte med opretning af tenderrammen. Glidebakker blev monteret, der blev målt og sidste hold bakker afmonteret og fragtet til bearbejdning i en vis kælder i Næstved. Der er så tale om sidste ”omgang”, hvorefter opretningen skulle være afsluttet. Jeg er orienteret om, at de 4 akselkasseporte, der er færdige, er opmålt og hjulene skulle nu kunne optages, så de kører 100% efter hinanden og kører parallelt med længdeakslen. Næste gang kommer de sidste porte så på plads og alt skal lige kontrolleres en ekstra gang – herunder, at akselkasserne kan bevæge sig let op og ned for at følge fjedervirkningen.
 
Når portene så er på plads, skal vi have tilpasset akselkasseportenes lejer til deres respektive søler, samt fremstille et leje, der mangler. Når dette arbejde udføres, er det vigtigt, at hjul og aksler er afrenset, kontrolleret for revner samt grundmalet. Derfor bjærgede vi vores indtil videre 3 tenderaksler fra graven under Gungner (Hs’eren) og placerede dem udenfor remisen i spor 1. Her gik vi så i gang med at afrense den første aksel – først med sandblæseren. Det gik rimeligt, men egerne og hjulfælgen er smurt ind i noget sejt stads, der lader til at være årtiers spildolie fra lejerne blandet op med sand og grus. Herefter blev det så forsøgt at skrabe skidtet af med en mejsel – et hårdt arbejde for håndled. Når skidtet er af, så ryger rust og gammel maling af som ”smurt”.
 
På næste aksel forsøgte vi så at afrense skidtet med remisens nye hedvandsrenser. Den skyder 120 grader varmt vand/damp ud med et stort tryk. Men dette er ikke nok. Vi blev enige om, efter at være stort set færdig med 1 hjul ud af 4, næste gang at prøve at varme skidtet op med en gasflamme – og mon ikke det så let kan skrabes af med en spartel.
 
Såfremt der måtte være nogen blandt læserne, der har nogle fif, så kom endelig frem med dem.
 
Vi fortsætter næste weekend – nemlig søndag den 13.3.22 fra kl. 10:15.
 
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *