Opdateringer

Opdatering 19-06-2022

Kære H783-venner

Der var “lidt af hvert” på vejrfronten i Gedser i dag. Og så mere end fuldt program indenfor i spor 1 og på det nye værksted. Men lad det være sagt med det samme: Jeg/vi kan IKKE stikke de glædelige opslag fra Aalborg omkring hjularbejderne – senest i dag. Jeg kan IKKE få armene ned.

Peter er i gang med at sortere indholdet af en omfattende samling bolte med tilhørende reol. Samlingen er så omfattende, at der allerede er gået adskillige arbejdsdage med dette – og flere kommer til.

Martin og jeg kunne siden sidste gang ikke få vores beholdning af restaurerede bremsedele til at gå op for tenderens vedkommende. Der måtte ligesom mangle et par bremsehængere samt et par bremsestænger, for at de kommer til at spille. Frichs tegningerne er ikke særligt oplysende på dette punkt men da jeg fik ideen til via www.jernbanearkivalier.dk at gå ind på bogen Damplokomotivet og dets Betjening, fandt vi løsningen på skitse 311. Heldigvis har vi nu så meget styr på den del af samlingen af dele, så de 2 små bremsestænger og 2 ekstra hængere med “mærkelig” form blev hurtigt fundet frem og blæst og grundet. Desværre trak et regnvejr over Danmarks sydspids, som umuliggjorde yderligere sandblæsning i dag.

Godt, der var rigeligt, at tage sig til indendøre: Nicolaj, Morten samt Jonas og Martin havde efter Jørgens kyndige instruks kastet sig over de indtil videre forhåndenværende 3 tenderakslers 6 søler: De skulle afrenses og poleres, så de kunne måles endeligt op. Det blev klaret med bravour – de ligner (næsten) fabriksnye. Hvad der er endnu bedre er, at alle 6 søler er i fin stand, så Jørgen går videre med opmåling med henblik på tilpasning af lejerne.

Det nystøbte leje befinder sig nu i Næstved og vil blive bearbejdet, så det kan skrabes og tilpasses “sin” søle. Når dette er sket, kan akselkassens over- og underdele samles og når alle 6 søler har fået deres akselkasser på, kan rammes løftes på akslerne. DET bliver stort. Men indtil da skal der lige renoveres nogle fittings, så fjedrene kan spændes op.

Jørgen instruerede og Morten gik så i gang med at skrabe det første leje. Det gik derudad, men desværre – inden lejet blev færdigt – kaldte mors kødgryder, så “dem fra Næstved” smuttede hjem. Men mon ikke næste gang vi kan præsentere flere færdige lejer?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *